В астрологията всеки от 12-те зодиакални знака принадлежи към едно от трите астрологични качества, известни като модалности: кардинални, фиксирани и променливи. Тези модалности служат за разкриване на уникалната индивидуалност на всеки зодиакален знак и са по-дълбоки от вашия Слънчев знак.

Във всяка модалност има четири зодиакални знака, като всеки знак представлява един от четирите елемента, разглеждани в астрологията: земя, огън, вода и въздух.

Фиксираните знаци са Телец (земя), Лъв (огън), Скорпион (вода) и Водолей (въздух) - всеки от тях принадлежи и на сезон: пролет, лято, есен и зима. Телецът е пролетта, Лъвът - лятото, Скорпионът - есента, а Водолеят - зимата. Неподвижните знаци попадат в средата на пролетта, лятото, есента и зимата.

Значение на фиксираните знаци в астрологията

Кардиналните знаци Овен, Рак, Везни и Козирог обичат да започват нови неща и са известни като инициаторите на Зодиака. Променливите знаци Близнаци, Дева, Стрелец и Риби са гъвкави, могат да се носят по течението и се свързват с промяната.

За разлика от другите модалности, фиксираните знаци са родени традиционалисти. Там, където кардиналните знаци инициират, а променливите знаци са фините настройчици, фиксираните знаци са стабилизаторите на Зодиака. Традицията обаче не прави тези знаци консервативни или скучни. В края на краищата традицията не е просто рутина; традицията е свързана със смисъла, който стои зад нещата, които правите в определен момент.

Известно е, че тези традиционалисти са творчески настроени, перфекционисти, лоялни и продуктивни. Но те могат да бъдат и невероятно упорити, въпреки че тази тенденция се проявява по различен начин в зависимост от влиянието на свързаните с тях астрологични елементи.

Например Телецът цени структурата, но също така се наслаждава на по-хубавите неща в живота; нуждата на Лъва да бъде център на внимание може да го накара да изглежда твърдоглав; амбицията на Скорпиона понякога е потисната от емоциите му; а Водолеят има склонност да бъде лидер въпреки свободната си природа.

Фиксираните знаци са перфекционисти, които обръщат голямо внимание на детайлите. Те умеят да управляват ситуации или дори пътувания, да контролират всички движещи се части на едно преживяване едновременно и да жонглират с множество отговорности. Понякога обаче тяхната привързаност към съвършенството и усърдието може да ги накара да се съсредоточат твърде много върху малките неща, като напълно пропускат цялостната картина.

Телецът, Лъвът, Скорпионът и Водолеят са приятелите, на които можете да разчитате, когато имате най-голяма нужда от тях. Те са толкова невероятно лоялни, че изоставят всичко, за да помогнат на приятелите си да преминат през трудните моменти. Когато някой приятел или член на семейството поиска подкрепа, фиксираните знаци ще ги подкрепят с всички сили и ще останат отдадени на тези, които са им скъпи.

Тъй като неподвижните знаци са на второ място след кардиналните знаци, които са инициаторите на зодиака, те постоянно поемат проекти с намерението да ги завършат напълно. Те ценят успеха и ще продължат да се стремят към постигане на целите си. Тези знаци преследват това, което искат, и не се извиняват на онези, които се опитват да им се изпречат на пътя. Там, където другите биха хвърлили кърпата, фиксираните знаци работят и след това.

Вместо да приемат помощ или дори съжаление от другите, фиксираните знаци са изключително независими и са достойни за възхищение, че се издържат сами. Те не се нуждаят от никого и от нищо, за да променят обстоятелствата си; вместо това ще държат главата си изправена и ще извлекат максимума от ситуацията. Благодарение на своята решителност, когато кажат, че ще направят нещо, те го следват - и са стигнали дотам съвсем сами.

Фиксираните знаци наистина се отличават с няколко отрицателни качества, а най-разпространена е упоритата им природа. В споровете те никога няма да отстъпят; когато защитават своята гледна точка, няма да отстъпят пред противоположните мнения. И забравете да ги накарате да признаят поражението си. За съжаление, въпреки че може да са страхотни в дебатите и да се защитават, фиксираните знаци са склонни да се противопоставят на промените поради твърдоглавите си убеждения.

Как ви влияе това, че сте фиксиран знак

Да сте фиксиран знак - Телец, Лъв, Скорпион и Водолей - означава, че подхождате към любовния и личния си живот с решителност, усърдие и постоянство. Фиксираните знаци са склонни да завършват задачите и да изпълняват целите си, като продължават напред дори когато имат съмнения.

Като неподвижен знак, макар да се чувствате най-контролирани, когато сами проправяте пътя си, можете да бъдете строги и да се лишите от леки забавления. Освен това се колебаете дали да се променяте, което може да ви затрудни да се адаптирате към нови ситуации.

За да намерите истинска хармония в живота, трябва да запазите реалистичното си мислене и да знаете кога е време да прекъснете загубите си. Нещата невинаги ще вървят по план, затова не забравяйте да стигнете до собствено разбиране и да продължите напред.

Всеки от четирите фиксирани знака е свързан с различен елемент и сезон. Въпреки че тези знаци имат много общи черти, те се различават и в определени области.

Телец 

Като фиксиран земен знак Телецът представлява уютен дом, материални притежания и ценността на семейния живот. Когато става въпрос за празненства или планиране, Телецът обича да е в центъра на всичко и да ръководи шоуто. Говорейки за традиции, особено по време на празниците, ако Телецът не готви, той се грижи всички останали да са там, за да участват в годишните празненства. Какво по-хубаво време да прекарате с всички, на които държите? Телецът може и да е бавен и пресметлив, но това е, защото иска всичко да е изградено върху основа. Тези отговорни зодиакални знаци ценят стабилността преди всичко друго и работят усилено, за да видят как трудът им се осъществява.

Лъв

Когато става въпрос за традиция, Лъвът я възприема като специално събитие, предназначено за прекарване на време с приятели и близки извън натоварения им график. Лъвът очаква страхотни, изпълнени със забавление моменти, а близките им са дълбоко важни за тях. Невероятно креативни, те се наслаждават на мисълта какво ще създадат следващия път, споделяйки идеите си с всички, които познават. И макар да е вярно, че Лъвът иска да бъде център на внимание, той вижда в това положителен път към успеха. От всички стихии огненият знак Лъв показва точно какво означава да бъдеш уверен и няма проблем да изразява смелостта си.

Скорпион

Като фиксиран воден знак Скорпионът се контролира от емоциите си, което може да доведе до проява на традиционалистката им природа под формата на ревност. Властолюбието също е причина за емоционалната им природа. Скорпионът е нещо повече от емоционален; за него не е проблем да изразява мнението си и да бъде най-гласовитият, който се изказва. В природата си на фиксиран знак те са упорити и не променят лесно мнението си. Но въпреки че е емоционален и упорит, Скорпионът е и невероятно лоялен и е чудесен приятел. Те са страстни, въображаеми, сексуални същества, чиято атмосфера на загадъчност ги прави невероятно съблазнителни.

Водолей

Въпреки че за Водолеите се казва, че са нарушители на правилата, всъщност те са традиционалисти. Те харесват идеята за обединяване на хората и намират комфорт, когато са сред хора, които ги разбират. За разлика от Скорпиона, Водолеят има напълно неемоционален и клиничен начин да подхожда към определени ситуации. Те не са идеалисти, а по-скоро реалистичната им нагласа им дава възможност да продължат напред с изпълнението на задачите и постигането на целите си. Въпреки несериозния и сдържан подход на Водолеите, те са лоялни докрай и приемат тези връзки много сериозно. Когато се сприятелите с Водолей, вие имате съюзник за цял живот.