Съзависимостта е тип връзка, при която единият партньор постоянно спасява другия. Освен това това не винаги е жест на добра воля - често съзависимият човек спасява партньора си, само за да получи благодарност и да се увери, че никога няма да го изостави. Такива хора често са свръхобгрижващи към другите, поради желанието да се чувстват комфортно и неспособността да защитят своите граници.

Рак

В астрологията Ракът олицетворява архетипа на майката - това са грижовни хора, които искат да насочат партньора си по правилния път. Ето защо Раците попадат в съзависими отношения - ако са намерили "своя" човек, ще се грижат за него до последно. Често това се превръща в жертва от страна на Рака - и след това в негодувание, когато усилията му не бъдат оценени. С други думи, Ракът постоянно поставя своите нужди по-ниско от нуждите на партньора си и се затваря в себе си, ако партньорът не прави същото.

Дева

Девите са родени, за да коригират несъвършенствата на тази планета. Затова те ще коригират партньора си толкова щателно, сякаш това не е просто човек, а проектът на целия им живот. Ако партньорът има очевидни недостатъци, той ги вижда не като "проблем", а като "трудност", която трябва да бъде преодоляна. Желаейки да бъдат полезни, Девите изразходват цялата си енергия за други хора и възприемат техните неуспехи като свои собствени. Знакът обаче има своя полза (макар и несъзнателна) - Девите спасяват партньора си, с надеждата, че тогава той никога няма да ги напусне.

Везни

Везните изглеждат безгрижни и независими от хората - но всъщност възприемат себе си през призмата на романтичните отношения. С други думи, ако има партньор, тогава животът на Везните е прекрасен, но ако го няма, тяхното самочувствие започва да се срива и като цяло всичко в живота (работа, приятели, семейство) става маловажно. Затова Везните често спасяват връзки "до горчивия край", в които, изглежда, вече няма блясък.

Риби

В отношенията Рибите са склонни да носят розови очила - така че партньор с багаж от недостатъци изглежда идеален за тях и всеки, който се опитва да ги спаси от неуспешна връзка, веднага се оказва в списъка на враговете. Ако Рибите открият недостатъците на партньора си, те се опитват да му помогнат, така че картината на живота им отново да стане безупречна. Всичко заради нематериалната природа на Рибите - ако партньорът ги обича (или се преструва), тогава Рибите са готови да му простят всичките му пороци.