Всеки се е сблъсквал с човек, който психически е жертва. Наричаме тези хора с комплекс на мъченик и играещи ролята на жертва. Тези хора смятат, че всичко лошо винаги се случва на тях, а ужасните неща, които се случват, никога не са тяхна отговорност.

Човек с манталитет на жертва иска съжаление и не се страхува да плаче и да се срива, за да го получи. И ако погледнем към астрологията, за да определим тези типове личности, има определени зодиакални знаци, които имат склонност да бъдат жертви.

Тъй като хората с манталитет на жертви жадуват за внимание, най-доброто за тях е да не ги хвалите, съжалявате или да не им правите забележки за това, че са жертви. Нагласата им "бедният аз" се отразява на всяка част от живота им, включително натоварва взаимоотношенията им, прави всяко взаимодействие с непознат по-сложно, отколкото трябва, и често пречи на постиженията им.

Ако винаги очаквате да се провалите или смятате, че всички ваши успехи са временни, в крайна сметка се възпирате и се страхувате да излезете от зоната си на комфорт. Мъчениците правят неща, за да ги похвалят другите, че са безкористни и саможертвени.

Някои хора смятат, че мисията им в живота е да развеселят човек с манталитет на жертва, като си мислят, че ако успеят да го убедят колко е специален, той ще се отърси от това. По-вероятно е обаче човек с комплекс на мъченик да повлече другия надолу, вместо да се издигне.

1. Рак

Лицата от зодия Рак постоянно правят нещо за другите хора и когато не получат похвалата, която смятат, че им се полага, могат да развият комплекс на мъченик. Колкото повече нараства недоволството им, толкова повече вярват, че всички освен тях са егоистични глупаци.

Раците не виждат, че това може да е енергията, която излъчват, или че тя има нещо общо с тях. Те просто не могат да повярват, че лошият им късмет е свързан с безразсъдни, безчувствени хора.

2. Везни

Ако Везните се чувстват използвани или възмутени, те ще потиснат тези чувства, докато не избухнат. Ще обяснят как не оценяват това, че трябва да правят всичко за всички и да жертват времето, енергията, парите си, но да получават много малко благодарности в замяна.

Защо Везните трябва да се молят, за да им се покаже някаква признателност? Хората трябва да искат да обсипват този зодиакален знак с похвали за всичко, което прави.

3. Риби

Когато се случват лоши неща, Рибите са първите, които изтъкват, че това не е по тяхна вина - те само са се опитвали да помогнат. И разбира се, може би не са го обмислили напълно или може би са дали още един шанс на някого, който не го е заслужавал, но това не е тяхна вина.

Рибите не изпитват нужда да си признаят за каквото и да било, защото очевидно това няма нищо общо с тях. Те просто са имали лошия късмет да бъдат мишена.

4. Дева

Девите се гордеят с това колко съвестни са и как се придържат към най-високите стандарти. Затова, когато нещо се обърка, то не е по тяхна вина.

Девите са най-добрите оправячи, така че ако влошат ситуацията или не могат да сглобят нещо, което е било счупено, сигурно Вселената е направила заговор срещу тях. Ако са направили нещо, което се е върнало, за да ги ухапе по задника, те ще обвинят външните сили.

 

5. Козирог

Козирозите имат проблем с доверието - те са били наранявани преди и предпочитат това да не се повтаря. Склонни са да подозират мотивите на всички и са почти сигурни, че всеки се чувства застрашен от тях на някакво ниво.

Ако имат стена около себе си, то е защото светът е опасно място и хората ще ви използват и малтретират, ако изпуснете бдителността си.