Едно от най-добрите качества, които всеки може да притежава, е емоционалната интелигентност. Тя е от съществено значение за успеха на личните и професионалните взаимоотношения. И в астрологията има някои емоционално интелигентни зодиакални знаци, които са надарени по този начин.

Емоционалната интелигентност означава, че сте в състояние да разпознавате, разбирате и управлявате собствените си емоции, както и че сте в състояние да виждате и да влияете на емоциите на другите. Хората с емоционална интелигентност са изключително съпричастни, самоосъзнати и страстни. Те не са закостенели и са способни да се адаптират към обстоятелствата, които ги заобикалят.

Оптимизмът е друго качество, което притежават хората с емоционална интелигентност; те знаят, че положителната нагласа е единственото нещо, което наистина могат да контролират по отношение на себе си, и че чувството на надежда за бъдещето и изживяването на всеки ден, като са максимално позитивни, винаги подобрява настроението.

1. РАК 

Раците имат таланта да карат хората да се чувстват така, сякаш могат да бъдат напълно открити и честни по отношение на чувствата си. Може би това се дължи на факта, че Раците искрено обичат да изслушват хората и да им помагат да намират решения на проблемите си. Раците жадуват за емоционална връзка с другите хора, а един от начините за това е да са настроени към собствените си чувства и да умеят да съчувстват на другите.

2. БЛИЗНАЦИ

Един от начините, по които Близнаците са емоционално интелигентни, е, че те се опитват да не пренебрегват чувствата си, особено негативните. Когато Близнаците имат отрицателни емоции или проблеми, които засягат друг човек, те не ги оставят да се разяждат, а се справят с тях възможно най-скоро. Да не кажат нищо не е вариант за Близнаците. Конфронтацията може да е неудобна, но за тях тя е по-добър вариант от това да не правят нищо.

3. РИБИ 

Рибите са особено емоционално интелигентни по начина, по който изпитват съпричастност към всички и винаги се опитват да видят нещата от гледната точка на другите хора. Те могат лесно да бъдат повлияни, което е добре. Те не са толкова упорити, че да не видят причината или да не променят мнението си. Тези хора могат да усетят чуждата болка и да си представят какво би било да я изпитат сами. Това вероятно е така, защото те са го преживели и са се справили с него.

4. ЛЪВ 

Едно от качествата, които хората, които са истински емоционално интелигентни, притежават, е самосъзнанието, а Лъвът е изключително самосъзнателен. Те знаят кои са силните и слабите им страни и винаги са в процес на израстване и усъвършенстване. Освен това това, че Лъвът е мил и услужлив, не означава, че спира в определен момент. Не, те винаги ще продължат да се опитват да бъдат още по-мили и услужливи и работят за укрепване на по-слабите си черти. Лъвовете владеят своите емоции и разбират емоциите на другите хора.

5. ВЕЗНИ 

Везните са емоционално интелигентни в способността си да четат хората - те могат да четат между редовете на това, което хората казват, да тълкуват езика на тялото на другите и са достатъчно интуитивни, за да улавят фините знаци. Везните сякаш знаят от какво се нуждаят другите хора, независимо дали става дума за добра дума или жест. Те се доверяват на интуицията си и се опитват да се вслушват в интуицията си, когато се справят с напрегнати ситуации или трудни решения. Опитват се да не действат прибързано и предпочитат да получат колкото се може повече информация, преди да предприемат действия. Везните предпочитат да разсеят нестабилна ситуация, отколкото да я задълбочат.

6. ДЕВА 

Едни от най-емоционално интелигентните хора са тези, които притежават аналитичен ум и умеят да правят разлика между нещата, от които се нуждаят, и тези, които искат. И това е Дева. Девите винаги се опитват да разберат какво кара тях самите да се чувстват добре и какво е поведението на другите хора. Те са склонни да държат емоциите си под контрол, но това не означава, че не ги изразяват - изразяват ги, просто са склонни да го правят по зрял и рационален начин. Девите се съобразяват с чувствата на другите и се опитват да не нараняват умишлено някого, за да се почувстват по-добре.