Всеки зодиакален знак има своите плюсове и минуси. Когато подреждаме знаците от най-добрите към най-лошите за всяко качество, за което можете да се сетите, някои от тях сякаш винаги се озовават в дъното на списъка и в крайна сметка се оказваме със зодиакални знаци с лоша репутация, които не я заслужават. Дори хороскопът може да бъде обезкуражаващ по този начин.

Не изглежда честно, нали? Защо хората винаги се отнасят толкова лошо към Девата? Защо не трябва да се вярва на Скорпиона? Слънчевият знак е само един от компонентите на пълната натална карта - той дори не е най-важният, когато става въпрос за определяне на индивидуалните личностни характеристики. Не бива да обрисуваме всички представители на един или друг знак с една и съща широка четка. Все пак е лесно да се спрем на негативните аспекти на всеки знак и да забравим, че има много добра причина те да притежават тези качества.

Животът не е и не бива да бъде само положителна енергия. Трябва да има баланс. Ако се вгледаме по-внимателно във всички фини точки и тънкости, които описват всеки зодиакален знак, започваме да разбираме, че това, което изглежда като лоша енергия, всъщност са жизненоважни житейски умения и полезни черти.

В зависимост от това кой пише описанията, Близнаците (например) могат да бъдат или прекалено приказливи клюкари, или очарователни, красноречиви светски личности. Дори дневните хороскопи могат да се тълкуват по много различни начини, така че кои сме ние, за да твърдим, че един или друг знак винаги ще бъде обиден, досаден или разочароващ?

Разбира се, всеки слънчев знак има някои основни качества, които описват цялостната личност, но това са много общи описания. Ако наистина искате да опознаете даден човек, погледнете в наталната му карта - или още по-добре, прекарайте известно време в разговори с него и научете за истинските му мотиви, мечти и страхове.

Ето кои са зодиакалните знака с лоша репутация и защо са неразбрани:

Овен 

Разбира се, Овенът винаги е с рогата напред, като той по-скоро би си пробил път през прозореца, ако не успее да отвори вратата от първия опит. Чуваме много за лошия характер на Овните, за всички караници, които започват, и за склонността им да скачат, преди да са се огледали. Овенът е знак на действието и поради това често се предполага, че не може да си направи труда да мисли много за нещо. Овенът е неспокоен, а не глупав. Те искат да чувстват, че се движат напред, дори ако това означава, че трябва да счупят нещо, за да си проправят път. Индивидуалисти и директни, те са чудесни лидери, именно защото предпочитат да направят нещо (каквото и да било!) по даден проблем, вместо да седят и да го обсъждат.

Близнаци

Четейки за отрицателните страни на Близнаците, започваме да подозираме, че под тази жизнена и харизматична външност те всъщност нямат собствена личност. Близнаците са като социална гъба, която попива всяка преобладаваща енергия и настроение, с които се сблъсква. Целта на Близнаците е да общуват и да създават връзки, независимо дали за себе си или за другите. За да правят това, те трябва да са адаптивни и да могат да се разбират с много различни хора. Те ни показват колко важно и продуктивно е да сме отворени и да сме готови да слушаме, вместо да се придържаме само към една гледна точка.

Рак

Ракът е капризен. Ракът е пасивно-агресивен. Ракът е параноичен. Винаги изглежда, че Ракът или ви премълчава, или ви задушава с отчаяна обич. Може би обаче проблемът не е в Рака. Ракът е "майката" на Зодиака. Нищо не е по-важно за Рака от дома и семейството му. (Това може да ви се стори не особено подходящо, но не забравяйте, че е метафора, основана на древни традиции - астрологията не разпределя ролите на половете). Ракът е притеснителен, но това е така, защото той наистина е много загрижен за хората, които обича. Като емоционален воден знак те общуват чрез чувствата. Може и да не знаят как да решат всеки проблем, но когато някой, когото обичат, е наранен, той също го усеща. Те ще направят всичко, за да ви накарат да се почувствате по-добре. Ако не покажете на Рака, че оценявате предаността му, той ще се почувства така, сякаш го отхвърляте изцяло, и кой би могъл да го обвини, че понякога става раздразнителен?

Дева

Да, Девата може да бъде истинска напаст. Те винаги се оплакват от нещо и са толкова обсебени от детайлите, че никога не могат да бъдат спонтанни и да се забавляват. Предпочитат да подредят колекцията си от книги, вместо да отидат на парти (или да отидат на партито и да подредят колекцията от книги на домакина). Защо изобщо си правим труда да говорим с Дева? Девата е човек, който решава проблеми. За да го направят обаче, те трябва да могат да забележат проблемите, да извикат отговорните и да покажат на всички какво трябва да се направи. Аналитичният ум на Девата винаги е в превъзходно състояние, като издирва всеки малък детайл, който стои между нас и съвършенството (или поне подобрението). Никой не обича да му казват какво прави погрешно, но без честна критика е по-вероятно просто да продължаваме да правим едни и същи грешки отново и отново. Девата ни хваща и ни казва: "Не, спри. Това е сбъркано и трябва да се поправи, сега."

Скорпион

Скорпиони, добре, че сте толкова самостоятелни, защото всеки друг знак, който бива подиграван и клюкарстван толкова много, колкото вие, вече би се разпаднал. Вие сте лесна мишена за списъците "Най-лошото от...", защото никой не знае кои сте в действителност под всички тези маски. И така, кой всъщност е Скорпионът? ози знак управлява основните жизнени сили: раждането, секса и смъртта. Той се свързва и с концепцията за закона - не само с човешките закони, но и със законите, които управляват съществуването. Като такъв Скорпионът не само търси истината, но и я пази от поквара. Това е сложна работа, която изисква сложен ум. Признайте си, Скорпиони, че сте плашещи. За съжаление, много хора смятат, че това се дължи на факта, че сте зли. Може би те просто не са готови да разбират Вселената по начина, по който го правите вие. Въпреки това малцината, които успеят да преминат строгите изпитания на Скорпиона, ще намерят верен, надежден приятел за цял живот.

Козирог

Управляващата планета на Козирог е Сатурн, който е едно от "зловредните" влияния. Свързва се със смъртта, работата, времето, възрастта, отговорността - на практика с всичко, което не е забавно. Във всяка групова обстановка Козирогът е определеният възрастен, който ни напомня, че сутринта трябва да работим. Толкова е скучно.  Знаете ли обаче какво е по-лошо от това да си скучен? Да изживееш целия си живот, без да постигнеш нищо полезно. Козирогът не прекарва толкова много време в работа само защото не може да измисли нищо по-добро за правене. Те имат големи амбиции и възнамеряват да сбъднат мечтите си, дори това да отнеме години. Козирогът ще пожертва мимолетните удоволствия в името на трайния успех и сигурността. Искате ли да видите забавната страна на Козирога? Работете с тях. Когато проектът им успее, грандиозното празненство на Козирога ще засрами фриволните партита на всички останали.