Независимо дали следите хороскопа си или не, вероятно знаете, че датата на раждане определя вашия слънчев знак. Ако сте родени на 3 август, вие сте Лъв. 4 декември? Стрелец. Но от време на време се разразяват различни спорове заради история, която обявява, че вече не сте зодиакалният знак, за който сте се смятали, защото има 13-и такъв - Змиеносец, който е променил всичко, което сте смятали, че знаете за астрологията. И все пак това е мит, който трябва да се разбива отново и отново.

Ето какво трябва да знаете за този знак:

Как работи западната астрология?

За да разберете объркването около Змиеносеца, е полезно да знаете разликата между тропическия зодиак (известен още като западна астрология) и звездния.

Тропически зодиак

Създадена от Птолемей, гръцки математик, астроном и баща на съвременната астрология, тази система се основава на постоянна, фиксирана астрологична карта, базирана на това къде са се намирали съзвездията преди. Системата включва разделяне на еклиптиката, т.е. видимия път на Слънцето около Земята, на 12 равни сегмента, всеки от които се състои от 30 градуса. Тази система на астрологията кръщава зодиакалните знаци на съзвездията, които се появяват по еклиптиката, но те не са обвързани с техните позиции. Западната астрология също има за цел да отразява нашето преживяване на сезоните. Така че първият ден на пролетта винаги е свързан с първия ден от изцяло нов цикъл за Слънцето през 12-те знака. Пролетното равноденствие отбелязва първия ден на Овена, който е и начело в тропическия зодиак.

Сидерален зодиак

Тази форма на астрология, следвана от древни култури като маи, все още използва знаци, които се основават на имената на съзвездията. Въпреки това тя се основава на текущото, съвременно положение на съзвездията, а не на установена система. Звездната астрология се използва от ведическите астролози в Индия или в рамките на индуистката вяра.

Какво е и какво не е Змиеносецът?

През 1930 г. Международният астрономически съюз определя границите на съзвездието Змиеносец, като отбелязва, че слънцето преминава пред него между 29 ноември и 18 декември. И от време на време, предизвиквайки нова вълна от разговори и скептицизъм по отношение на астрологията.

Въпреки че нито една от системите на астрологията не използва официално Змиеносеца като знак, някои звездни астролози могат да го включат в практиката си.

Съзвездието, което представлява змиеносец, попада между късните градуси на фиксирания воден знак Скорпион и по-ранните градуси на променливия огнен знак Стрелец. В гръцката митология пък Змиеносецът представлява богът на медицината Асклепий, син на бог Аполон, за когото се знаело, че има големи лечебни способности и интелектуална сила.

Embed from Getty Images

Така че звездните астролози, които използват знака, биха казали, че някой, който е роден между 29 ноември и 18 декември, може да има интуицията на Скорпион и жаждата за знания на Стрелец. Що се отнася до западните астролози обаче, Змиеносецът не влиза в нашата практика.

Защо няма "13-ти зодиакален знак?

Независимо дали предпочитате да използвате тропическата или звездната система и двете съществуват от хиляди години и използват хармонична система, основана на 12 знака. При 12 знака получаваме по три знака на сезон, всеки от които отразява преживяванията ни през тази част от сезона. Овенът дава началото на всичко като първи знак, а Рибите завършват всичко със своята безкрайна емоционална интелигентност и духовна мъдрост. Знаците се намират един срещу друг, за да създадат полярности (понякога наричани "сестрински знаци"), които ни показват как две много различни гледни точки - например фокусирането върху себе си на Лъва срещу ориентирания към общността поглед на Водолея - могат да служат като две страни на една и съща монета.

С други думи, древните астролози са създали геоцентрична система, която има за цел да отрази нашия опит с времето и сезоните.

И ако имате жажда за повече знания за личната си астрология, най-добрият начин да разберете повече е като разгърнете наталната си или рождена карта. А щом веднъж навлезете в тази материя, става още по-ясно, че всичко в астрологичната система, която е в сила от хиляди години, е напълно балансирано точно както е - не е необходим 13-и знак.