Когато наближава Никулден, няма как да не заговорим за предпоследната планета от слънчевата ни система, свързана с повелителя на водите Посейдон.

Нептун е осма подред, четвърта по размер и трета по маса, ако я сравним с всички останали участници от нейния вид. Тази планета, също като Юпитер, е газов гигант, а глифът, с който се изобразява в астрологията, прилича на тризъбец. Нептун се отличава и по още нещо. Той е първата планета, забелязана не чрез телескоп, а чрез математически изчисления. Неин откривател е френският астроним Юрбен Любверие, който по стечение на обстоятелствата е роден на 11 март.

Нептун е управител на знака Риби - последният дванадесети знак от зодиакалното колело. Благодарение на него ние завършваме процеси или ги потапяме надълбоко в подсъзнанието си, докато дойде удачният момент да се изправим срещу тях отново. Работата на Нептун е да ни слее със заобикалящия ни свят и така да ни покаже, че всички сме едно цяло, независимо от нашия пол, раса, височина или други отличителни външни белези.

Снимка: iStock by Getty Images

Под управлението на Нептун е едно от най-висшите проявления на изкуството - музиката. Чрез нея ние можем да повлияем на емоционалния си свят, да предизвикаме, засилим или потушим различни чувства, без дори да е необходимо да изпълняваме определени ритуали. Това е силата на Нептун. Той е способен да ни изведе от рутината на обикновеното и да ни преведе през приказни светове, където няма болка и страдание. Именно затова осмата планета е отговорна също и за онези вещества, чрез които излизаме от реалността. Ако Скорпиона се занимава със самата зависимост като действие, то Рибите изразяват необходимостта от бягство и желанието за откъсване от сегашния живот, който носи някакво негативно преживяване.

И ако продължим в тази посока, можем да посочим още нещо важно за Нептун - той олицетворява нашата психика и емоционален свят. По положението му в наталната карта и неговите аспекти с другите планети бихме могли да се ориентираме с какъв психически заряд е човекът, но, разбира се, без да слагаме каквито и да било крайни заключения.

В ниското си проявление Нептун се изразява чрез разсеяност, трудно взимане на адекватни решения и невъзможност човек да вижда собствените си нужди и да ги следва. За него ще е по-важно "да служи" на другите, отколкото да прояви здравословен егоизъм, за да оцелее. Под негово владение са и психическите заболявания.

Когато се изразява в най-високо проявление пък, Нептун символизира връзката ни с Бог. Не случайно оста Риби-Дева е наричана Христовата ос, тъй като е свързана с доброволната жертва в името на по-висш идеал.

Снимка: Unsplash

Като повелител на водите Нептун крие в себе си едно съвсем различно царство от земното, което за обикновения човек е по-видимото и по-разбираемо. Там се крият всичките ни "потънали" или изплували на повърхността страхове, мечти, стремежи или задължения от миналото.

Водата заема формата, в която бъде заложена, но също така е способна да сменя състоянията си. Тя единствена от всички стихии може да бъде в течна, замръзнала или разтворена във въздуха, летяща свободно като малки капчици. Такава е и "водата" в нас, която изразяваме най-вече чрез емоционалния си свят.

Никога не знаем какво се крие в дълбоките води на морето, когато не виждаме дъното му. То може да бъде пълно с красиви миди и рапани или да крие опасни за човека обитатели. Нептун е способен да ни завлече до най-голямото дъно и да ни изведе до най-висшите светове. Изборът е наш и винаги е по-добре да остане такъв.

Снимка: Unsplash

Хубаво е понякога умишлено да се потапяме във водите на Нептун. Да се докоснем до пурпурните небесни багри и да прелетим чрез мисълта си хиляди километри към незнайни, приказни светове. И най-важното - да вярваме, че всичко ни се случва за добро, независимо какво е то.

Никулден е съвсем близо и сме почти сигурни, че имате поне е един близък, който да празнува именно на този ден. Затова, в духа на морето и моряците, чийто повелител е св. Николай, сме ви подготвили няколко интересни предложения, с които несъмнено ще зарадвате любимите си именици.

Книга "Сицилианските лъвове" от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Хубава книга никога не може да бъде грешен избор, за да зарадвате близък човек. "Сицилианските лъвове" на Стефания Аучи е сага за фамилия Флорио, базирана на истинската история на некоронованите крале на Сицилия: историята на едно семейство, неспокойно и амбициозно, проницателно и решено да бъде по-богато и по-могъщо от всяко друго. Фамилия Флорио пристига в Сицилия единствено с дрехите на гърба си, след като земетресение разрушава родния им град. Напук на всичко, семейството започва отначало въпреки очертаващите се наполеоновски войни и опустошителни напасти. Но когато младият Винченцо е отхвърлен от дъщерята на аристократи, той се заклева да отмъсти за честта си, като стане най-богатият човек в Италия.

В тази епична и емоционална приказка за власт, страст и отмъщение, възходът и падението на едно семейство докосват всеобщото желание да станем повече от това, което сме. Това е най-продаваната книга в Италия през последните години, преведена в 31 страни. Вече и на български във великолепен превод на Вера Петрова.

Колаж от рамка за снимки от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Няма по-хубаво от запечатаните красиви спомени, а събрани на едно и закачени на видимо място в дома, те винаги ще напомнят с топлината си.

В тази рамка за снимки с изключително разчупен дизайн ще имате възможността да обедините най-сантименталните си моменти, особено ако празнуващият ви приятел е от най-близките. Имате ли половинка, която също да отбелязва празника, рамката е повече от подходяща.

Сет грижа за лице от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Грижата за кожата е задължителна, но когато настъпят студените месеци, тя става повече от необходима.

Активният крем за през деня в този комплект е с био растителни масла и био розова вода. Той е създаден с мощни активни съставки за интензивно подхранване, дълбока хидратация и стягащ ефект. Нощният крем с витамин С пък подпомага ефективно процесите на нощната регенерация, подобрява еластичността на кожата и нейната устойчивост на свободните радикали.

Нефритен ролер за лице от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Луксозният комплект за красива кожа с масажен ролер и камък гуаша, произведени от натурален нефрит, е идеалният подарък за онези дами, които обичат да обръщат повече внимание на външния си вид. Ролерът е подходящ при подпухналост, тъмни кръгове, кожни раздразнения и зачервявания, разширени пори, несъвършенства, повехнала кожа без блясък и при напрежение в лицевите мускули.

Масажът с нефрит придава естествен лифтинг ефект и помага в борбата с портокаловата кожа.

Жилетка в етно стил от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

В последните години етно стилът се завръща на мода с пълна сила, затова не се колебайте да изберете подарък на тази тематика.

Топла жилетка винаги е необходима, а разнообразието от цветове на тази, която ви предлагаме, позволява да се съчетава лесно с други дрехи.

Пуловер от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Тъй като се намираме в ерата на Водолея, ключовата дума днес е "свобода". Същото се отнася и за дрехите. Както може би сте забелязали, модата все повече налага модели, които не са толкова плътно прилепнали по тялото. В това има и друг плюс - ако не уцелите точния размер, няма да е фатално. Затова този пуловер е повече от идеален за повода.

Дамска градска раница от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Във все по-забързаното ни ежедневие и животът, който се вихри все повече виртуално, имаме нужда от свободни ръце, за да сме в крак с времето. Ето защо градските раници стават все по-необходими, тъй като носят усещане за лекота (е, ако не сте се натоварили с прекалено много торби, в които се намират най-новите ви току-що придобити модни находки).

Цветът "мента с мляко" излъчва нежна елегнатност, така че тази раница се съчетава лесно с дрехи и обувки.

Раница за лаптоп от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Вече сме забравили какъв беше животът без лаптоп. Сега през него вършим всичко - от работа до забавления. В този случай е важно носенето му из града да е удобно и да не създава трудности при придвижването от точка до точка. Отново се обръщаме към раницата като най-удобна за тази цел. Нашето предложение е унисекс, така че тя е идеален подарък както за жена, така и за мъж.

Мъжка дънкова риза от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Всеки трябва да има по една дънкова риза в гардероба си - ей така, за всеки случай. Ако имате приятел, който все още няма такава, побързайте да му подарите. Сигурни сме, че дълго време "ще ви споменава с добро", както се казва в някои пожелания.

Часовник за стена от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

В днешно време все повече се надбягваме с времето, но за да бъдем в крак с него, трябва да винаги да знаем колко е часът. Обикновено сме свикнали да използваме телефона си за тази цел, но един стилен стенен часовник винаги би освежил интериора. А е и страхотен подарък.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.