Козирог е десетият знак от зодиакалното колело и управлява една от най-важните точки в хороскопа, която се нарича Медиум цели, поставяща началото на десетия от дванадесетте домове. Негов управител е планетата Сатурн, често спрягана от старите астролози като "злосторника" на зодиака. Това, разбира се, съвсем не е така, защото изпитанията, на които ни подлага той, са с цел израстване, а не наказание.

Периодът на Козирога - 22 декември-19 януари - съвпада със зимното слънцестоене, когато денят лека-полека започва да взима превес над нощта и всеки ден расте с по едно грахово зърно. Тези дни са и едни от най-суровите - студени и снежни, ето защо Козирога е организиран, структуриран и с мащабен поглед, за да могат да бъдат изпълнени всички задачи през кратката светла част на деня.

Този знак не познава излишествата. Разточителството за него е лукс, който няма как да си позволи, особено когато то се отнася до времето. И като заговорихме за времето, именно Сатурн е планетата, която го управлява.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Козирозите са амбициозни хора, които не се отказват лесно от изпълнението на задачите си. Отличават се като добри лидери, управлявайки строго, но справедливо. Те създават изключително силно усещане за сигурност, тъй като не се страхуват да поемат отговорност.

Както останалите земни знаци, към които спада и Козирога, той гледа на живота от практичната страна на нещата. Умее да сдържа емоциите си, което съвсем не означава, че не е емоционален.

Планетата Сатурн е последната от така наречените "видими" планети. Нейната функция е да пази структурата и да ни предава уроците, които трябва да научим. Аспектите му с други планети в наталната карта, особено с личните (Меркурй, Венера, Марс, Юпитер), както и със светилата (Слънце, Луна) бележат важни моменти от живота на човек. Един от най-важните обаче е сатурновият възврат, случващ се на около 29 и половина години, а може и повече, в зависимост от ретроградното му движение през този период. Тогава обикновено стигаме до дълбоки житейски изводи и е възможно рязко да сменим посоката от тази, в която сме вървели досега.

Сатурн е и старият управител на Водолея преди да бъде открит Уран. И в този знак той се чувства като в свои води, затова не бива да се подценява и в тази негова позиция.

Ако имате приятел Козирог, сте истински късметлии. Винаги може да разчитате на неговата стабилност и устойчивост, на стратегическото му мислене и изключителното търпение, от което да вземете пример. Вашият близък Козирог ще ви даде рационален съвет в труден за вас момент, без да е излишно емоционален и ще е винаги насреща за действие. А искате ли да го зарадвате с нещо оригинално за личния му празник, вижте нашите предложения.

Книга "Експедиция до крайната точка" от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

"Експедиция до крайната точка" е разказ за първото изкачване на Еверест без допълнителен кислород, за първите, често трагични, опити за покоряване на върха и за всички знайни и незнайни герои от миналото, осмелили се да устремят поглед към Покрива на света.

Но книгата е и яростна критика на все по-комерсиалните съвременни експедиции и призив за завръщане към изконните ценности на алпинизма.

За Райнхолд Меснер самото изкачване на върха никога не е стояло на преден план, за него важни са навлизането в непознати територии, изследването на собствените умения, изправянето срещу личните граници и съмнения. Преодоляването на страха и самотата са част от настоящата книга, в която освен личната си история Меснер разказва и тази на върха. Тя започва през 1852 г., когато е изчислено, че Еверест е най-високият връх на Земята, и е белязана от триумф и трагедии.

Сет лосион за тяло "Портокал и лимонена трева" от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Високото съдържание на био масло от кайсиеви ядки, заедно с био маслата от какао, кокосови ядки и ший (карите) подхранват и омекотяват кожата, поддържат я еластична и копринено гладка през целия ден.

С този сет лосиони за тяло получавате два аромата, които могат да бъдат редувани според настроението. Етеричното масло от сладък портокал придава изкусителен плодов мирис, а етеричното масло от лимонена трева - свеж аромат на цитруси, и в двата случая ежедневната грижа за кожата на цялото тяло е бърза и изключително приятна. Концентрираната формула осигурява дълготрайна употреба - с малко количество от лосионите се покрива голяма част от тялото, размазването е лесно, без чувство за омазняване и може да се ползва дори върху влажна кожа.

Дигитална кухненска везна от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Тъй като Козирога обича точността, той я прилага навсякъде в живота си. Една дигитална кухненска везна би го зарадвала, особено, ако вашият приятел, представител на тази зодия, води здравословен начин на живот.

Пъзел "Професии" от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Всяка игра за деца трябва да има прости правила и да привлича вниманието. Goki Пъзел с професии напълно отговаря на тези две изисквания.

Изборът коя играчка да бъде сглобена изисква съгласие и комуникация между играчите. В тази игра класическият зар е заместен от въртящата се стрелка на диск с 6 полета. Забавлението е гарантирано.

Ултра звуков арома дифузер от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Този арома дифузер изпарява ароматна мъгла на принципа на ултразвук - система от високочестотни вибрации, превръщащи водата във фина мъгла. Това се случва без нагряване на избраното етерично масло. Дифузерът създава изключително приятна атмосфера за релакс и уелнес, оцветява се в 7 цвята и има автоматично изключване.

Уредът е изключително полезен за предпазване от зимните епидемии, при алергични прояви на астма, бронхит или ринит. Ароматната мъгла овлажнява въздуха, което е особено важно през месеците, когато заради отоплението въздухът в помещенията се изсушава.

Използвайте винаги 100% истински етерични масла.

Раница от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Козирогът е пословичен със своя работохолизъм и желание да изпълнява задълженията си до край. Затова един практичен подарък, като раницата, би го зарадвал истински. Тя ще го улесни и ще му позволи да носи всичко необходимо за деня, без да се налага да се откъсва от работното си място.


Лампа от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Тази настолна лампа неизбежно предизвиква тайното желание за вечен мрак. Благодарение на невидимото използване на модерна технология под формата на фитили от фибростъкло, които по принцип не изгарят, лампата е надеждният и безупречен романтичен спътник през цялата нощ.

Подходяща е за външна употреба - на балкон или в градината.

Домашна градина от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Тази кокетна домашна градината има светлинен спектър, който е подходящ за ядливи растения. Той ускорява растежа и развива ароматите им. Осветлението се контролира автоматично, а водният резервоар и пасивната хидропоника осигуряват на растенията точното количество вода.

Прителжателят на тази домашна градина ще може да се наслаждава от 4 седмици до 6 месеца на ароматните си билки, зеленчуци, ядливи цветя, мини плодове и зеленчуци. В зависимост от сорта се радвайте на 4 до 6 месеца редовна реколта.

Смарт часовник от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg
Купи

Представителите на зодия Козирог много обичат природата. През свободното си време обикновено те гледат да изкарват повече време в планината или извън града, но не и да губят представа за времето. Ето защо смарт часовникът е повече от чудесен подарък за тях, тъй като с него ще могат да следят изминатото разстояние, крачки и други подробности, освен отминаващите часове.

Лесен английски 100 думи от Market.dir.bg

Снимки в колажа: Market.dir.bg
Купи

Този голям двустранен пъзел със специални символи е подходящ за учене на английски думи от най-ранна възраст. Доброто произношение е гарантирано благодарение на специалното App приложение.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.