Ако попитате приятелите си какво правят със заплатата си в края на всеки месец, ще получите различни отговори от всеки един от тях. Единият се опитва да спестява, а другият харчи всяка стотинка за пазаруване. Всеки тип личност има уникален подход към работата с парите. Така че е логично, че промяната на личността ви ще ви позволи да управлявате парите по-ефективно, нали? Това обаче не е така.

Вашият хороскоп, наред с други фактори, определя как да управлявате парите си. Ето защо ще ви покажем най-добрия начин за спестяване на пари според вашия зодиакален знак.

Овен

Всички ви обичат, защото сте самоуверени, упорити и твърде ентусиазирани. Къде финансовото ви положение става проблематично? Освен това сте импулсивни, което означава, че посещението в мола или спирането за един "Старбъкс" може да има катастрофален ефект върху финансите ви. Когато трябва да увеличите спестяванията си за спешни случаи, може би си струва да опитате по-модерна стратегия. Можете да предизвикате себе си да изкарате цял ден (или седмица), без да направите нито една покупка. Това е изпитание, за което можете да се мотивирате, но пазете парите си, като предприемете драстични мерки, например да оставите портфейла си вкъщи.

Телец 

Има компоненти на вашата личност, които са идеални за спестяване, като например нуждата ви от стабилност, отговорност и практичност. Въпреки това вие също така сте любители на хубавите неща. С други думи, не бихте се поколебали да се отдадете на финансов лукс. Какво може да бъде по-полезно от това да създадете спестовен план за нещата, които искате да си купите този месец? Например, хвърлили сте око на чисто новото палто на Zara. Създайте план за спестяване и се опитайте да не купувате други неща, докато не успеете да си позволите покупката на това палто.

Близнаци

Вие сте адаптивни и бързо подбирате нещата, но също така сте известни с това, че сте малко непредсказуеми и непоследователни, което, ако не внимавате, може бързо да изяде приходите ви. Като давате приоритет на автоматизираните спестявания за по-дългосрочни цели, като например почивката в Париж или пенсионните ви планове, можете да балансирате непредсказуемостта.

Рак

Ето някои положителни и отрицателни аспекти на финансовото ви положение: Вие цените стабилността, а освен това сте убедителни, емоционални, страстни и лоялни. Това е добра новина за финансите ви, освен ако не означава, че никога не си позволявате да докоснете тези трудно спечелени (и спестени) пари. За вас даването на прозвища на спестовните ви сметки (като почивка през уикенда или ремонт на кухнята) може да бъде брилянтен ход. Можете да продължите да управлявате парите си по същия стабилен и непоколебим начин, но да ги насочите към конкретни цели, които ще осребрявате, когато ги постигнете.

Лъв

Имате любезен характер, което е прекрасно - освен ако това не означава, че спестяванията Ви постоянно се харчат, тъй като продължавате да купувате кафе на колегите си в офиса всеки ден. Практикувайте намаляване на сумата, която харчите за приятелите и близките си. Да, искате да подарите на партньора си най-добрия коледен подарък тази година, но отделете малко време, за да измислите творчески начини да бъдете любезни и икономични едновременно.

Дева 

Да бъдеш аналитичен, методичен и лоялен върви ръка за ръка с това да бъдеш от хората, които могат да работят усилено и същевременно да пестят пари. Имате склонност да сте прекалено критични както към себе си, така и към другите хора, и постоянно се тревожите за малките неща, което ви кара винаги да се страхувате от бъдещето и да работите усилено за спестяване на пари.

Везни

Вие сте общителен човек и мразите да сте сами. Това е качество, което е фантастично за създаване на приятелства, но ужасно за банковата ви сметка, нали? Опитайте се да правите всичките си покупки в брой за една седмица. Защо? Това ще ви помогне да идентифицирате слабите си страни и да планирате начини да спестите пари, докато все още излизате често с приятелите си.

Скорпион 

Вие сте изобретателни, ентусиазирани и смели - три качества, които са отлични за поемане на финансови рискове със значителни ползи. Тези качества са много полезни за спестяването на пари. Вашата слабост? Вашата недоверчива и потайна природа не винаги е добър знак, когато става въпрос за спестяване на пари за бъдещето. Може да е полезно да се принудите да излезете от зоната си на комфорт и да потърсите съвет от финансов съветник, например от съпруга/та си или от някой, на когото имате доверие.

Стрелец

Въпреки че идеализмът и дарителството са възхитителни качества, вие сте и нетърпеливи, което ви затруднява да чакате, докато получите достатъчно пари за нещо. Естествено, това не е добра новина за спестяването на пари; всъщност то насърчава импулсивното поведение. Не предполагаме, че не трябва да имате големи мечти, когато става въпрос за целите ви, но натрупването на спестявания е от решаващо значение, за да не се налага да правите съкращения в бъдеще. Опитайте се да спестявате по 5 лева всеки ден и до края на годината ще имате 1535 лева.

Козирог

Всъщност вие сте много добри в управлението на парите си, както и отговорни и дисциплинирани. Имате обаче и склонност да мислите негативно, което може да ви накара да спестявате пари, вместо да ги харчите. Ето защо е най-добре да потърсите банка с по-висока лихва за спестяванията си, за да можете да си позволите да харчите без чувство за вина.

Водолей

Вие сте даряващ, прогресивен човек, но също така можете да бъдете непредсказуеми и негъвкави - характеристики, които могат да ви затруднят да правите жертви за финансите си. Първо въведете ред във финансите си, защото не искате да започнете да харчите пари за другите, дори и за добра кауза. За да си помогнете да се справите по-добре с финансите си, може да използвате организационна стратегия, която съчетава воденето на дневник и финансова осъзнатост (и при която имате възможност за маневриране).

Риби 

Разбираме, че като творческа личност сте склонни да редувате артистичност и финансова независимост. Мечтите ви за творческия свят обаче може да се окажат в ущърб на бъдещите ви цели, защото е много лесно да пренебрегвате реалността. Разглеждайте спестяването по-скоро като средство за постигане на целите ви, отколкото за натрупване на фонд за спешни случаи. Спестяванията например могат да приемат много различни форми, като например инвестиране, което може да е примамливо за човек с амбициозни цели. За разлика от състоянието на банковата ви сметка, фокусирането върху конкретна цел прави спестяването много по-лесно.