Водолеят е един от малкото зодиакални знаци в астрологията, които могат да накарат негативните си личностни черти да работят за тях. Не че Водолеят не може да бъде разочароващ и досаден понякога, но ако някой може да види в това нещо положително, а не разрушително, то това ще бъде Водолеят.

Има обаче нещо в личността на Водолея, което може да обърка много хора. Това е така, защото този знак е пълен парадокс. С толкова много противоречия, които се случват в този знак, може да е трудно наистина да се опознаят неговите силни и слаби страни. От една страна, управляващата планета на Водолея е Уран. Това е планетата на непредсказуемостта, бунтарството и необвързаността. Ако това не е достатъчно, за да опише Водолея, Уран също така се върти по посока на часовниковата стрелка в "ретроградно въртене", а не обратно на часовниковата стрелка като повечето от другите планети (другото изключение е Венера). Затова е логично тази парадоксална планета да управлява Водолея - зодиакален знак, който е изпълнен с непредсказуема енергия. Разбира се, преди да бъде открит Уран, Сатурн (планетата на структурата) е управлявал Водолея. Макар че Водолеите понякога могат да бъдат хаотични и непостоянни, това незначително влияние на Сатурн позволява да се разбере защо те могат да бъдат и непоколебими.

Водолеят е въздушен знак, което означава, че е един от зодиакалните знаци, управлявани от елемента въздух. Въздушните знаци постоянно се стремят да вървят напред, да правят промени и да поддържат нещата нови и вълнуващи. 

Ето 4 отрицателни черти, които представляват тъмната страна на зодиакалния знак Водолей.

1. Водолеят може да бъде роботизиран и неемоционален.

Водолеят много повече предпочита да подхожда към ситуациите с главата си, отколкото със сърцето си, защото така има повече смисъл за него. Разбира се, не всеки се ръководи от логиката като него.

Тъй като всички ние сме хора (а не роботи), често ни е по-лесно да се справяме с проблемите и да преминаваме през ситуациите, използвайки емоции и чувства, което просто изобщо не е характерно за Водолея. Той предпочита да разчита на фактите и разсъжденията, отколкото на всичко останало, което не само затруднява контактите с другите, но и пречи да решава проблемите по друг начин, освен по този, по който винаги го е правил.

Освен този роботизиран начин на справяне със социални ситуации, Водолеят може да изглежда и доста неемоционален. Като правило Водолеят е склонен да държи всички на разстояние. Може да ѝ отнеме много повече време от повечето зодиакални знаци, за да загрее с другите и да си позволи да бъде уязвима.

И това, което прави тези негови негативни личностни черти толкова по-мрачни, е, че дори част от него да иска да може да се отвори и да обича така, както го правят другите зодиакални знаци, винаги има голяма вероятност нещо да го блокира, за да не го направи, без да се чувства все още защитен.

2. Водолеят е невъзможно да бъде разколебан.

Водолеят е един от онези зодиакални знаци, които ще се придържат към своите оръжия, независимо от всичко. Макар че това го прави чудесен човек в екипа ви, когато и двамата се борите за хуманитарни права, това също така означава, че ще получите вечно упорития Водолей, който няма да се вслуша в мнението ви. Той обича да си мисли, че може да бъде от хората, които са достатъчно отворени, за да изслушат това, което другите имат да кажат, но в действителност е много по-вероятно да закрие ушите си с ръце и да се преструва, че не ви чува. Водолеят не само е упорит в мнението си, но и винаги е сигурен, че е прав. Ще се бунтува срещу това, в което всички са научени да вярват, защото нуждата му от свобода включва и свободата да мисли. Споровете с Водолея също са безполезни, защото веднъж впил зъби в нещо, той няма да позволи на никого да му го отнеме.

3. Водолеят предпочита да се отчуждава от хората.

Водолеят има свободолюбив характер, който го насърчава да споделя любовта и да живее по правилото "без обвързване".

Макар да се радва да бъде част от група, той също така е яростно независим, често до степен на грешка. Способността му да се държи дистанцирано в почти всяка ситуация, включително и в такива с хора, които смята за приятели, може да го отчужди. За него е обичайно да води номадски начин на живот, като се затваря в себе си и предпочита да бъде сам, вместо да бъде заобиколена от приятели и семейство. Това очевидно може да се обърне срещу него и да го направи още по-отчуждена отпреди.

Но въпреки че предпочитането на самотата невинаги е най-здравословният избор, Водолеят по-скоро би отчуждил хората, отколкото да ги допусне до себе си. Интимността и близостта го плашат, но те могат да бъдат и нещо повече от това. Дори когато е част от група, той трябва да се откроява и да шокира околните. Това може да означава да се откроява с външния си вид или с мнението си, но както и да го погледнете, Водолеят умишлено се отчуждава, така че винаги да е срещу света.

4. Водолеят е парадоксален по природа.

Да бъдеш парадокс може да е по-интересно от всичко друго, но когато става дума за Водолей, да бъдеш парадокс може да се превърне в лицемер много бързо.

Въпреки че Водолеят е социална пеперуда и може да си намери приятели много лесно, той почти винаги предпочита да бъде сам и ще се изолира без друга причина, освен че така предпочита. Той може да бъде и от хората, които искат да имат изключителна връзка с някого, но често предпочитат да поддържат неангажиращи отношения, само за да могат да запазят нуждата си от пълна независимост.

Това, което понякога прави този парадоксален зодиакален знак толкова разочароващ, е, че той не си противоречи нарочно. Разбира се, отвън може да изглежда като лицемер, но това е просто той. Работата с един Водолей може да ви накара да се завъртите, но той някак си владее всички тези парадокси и дори знае как да направи сложната си личност да изглежда без усилие.