Тъгата е част от това да бъдеш човек. Всички ние я изпитваме от време на време, дори и да правим всичко възможно, за да я избегнем. Ще се случи нещо и то ще се отрази на начина, по който се чувстваме, и на действията, които предприемаме.

В повечето случаи можем да се справим с тъгата по свой собствен начин - понякога по много необичаен начин. Може да е особено трудно, когато причината за тъгата ви е болезнена раздяла и необходимостта да се примирите със себе си, че някой, който е бил важен за вас, вече не е в живота ви.

Освен това има разлика между това да си тъжен и да си нещастен. Когато сте нещастни, не сте щастливи, но не е задължително да сте тъжни. Понякога, когато сте нещастни, не усещате нищо особено, а само липсата на радост. Може да сте съсипани от раздялата или да сте добре с продължителната тъга, но все пак трябва да преработите факта, че бившият ви вече не е в живота ви.

Когато сме тъжни, се чувстваме нещастни, отхвърлени, наранени и изпълнени с мъка. Можем да изразим тъгата си по много начини, но преди всичко плачем, ридаем, а ако можем, буйстваме и даваме воля на всичко. Някои хора могат да изразят тъгата си по физически начин, като например да ударят стена или да хвърлят нещо, а други могат да изразят нещастието си по странни, трудни за разбиране начини.

Въпреки че е добре да усещате тъгата си и да я изразявате, има и начини да се справите с това, което чувствате. Никой не иска да се чувства тъжен през цялото време, затова измисляме механизми за справяне или начини, които ни помагат да се чувстваме по-добре. Може да имате свой собствен начин да преодолеете някого и някои от тези начини може да са много характерни за вас. Никой не обича по един и същи начин, нито пък се възстановява от разбито сърце по един и същи начин.

Понякога най-простите неща могат да ни донесат най-много полза, а друг път трябва да положим огромни усилия. Но няма значение, ако направите нещо, което ви помага да скочите, за да се почувствате по-щастливи и способни да продължите напред.

Ето какво да направите, когато искате да забравите някого, в зависимост от зодиакалния ви знак.

ОВЕН 

Когато се чувствате тъжни, излизате и правите упражнения. Всъщност се опитвате да правите упражнения поне три пъти седмично. Знаете, че когато се упражнявате, това освобождава ендорфини в мозъка ви и че може да ви накара да се почувствате много по-добре. Като бонус, ще бъдете в толкова добра форма, че ще се чувствате по-уверени при запознанства и опити да намерите някой нов човек.

ТЕЛЕЦ 

Ако се чувствате като неудачник с разбито сърце, обичате да правите нещо за някой друг. Печенето на сладкиши е отличен избор, защото само усещането на аромата на прясно изпечени сладкиши ще ви накара да се почувствате по-добре, а ако ги подарите на някой друг, това ще подобри не само неговия, но и вашия ден. 

БЛИЗНАЦИ

Знаеш колко е важно за теб да общуваш с хората, особено когато се чувстваш самотен, така че дори и да не се чувстваш социален, се принуждаваш да станеш от дивана и да отидеш да се срещнеш с приятел на кафе или чай. Вероятно не е добра идея да пиете алкохол, когато се чувствате тъжни, защото той има склонност да ви депресира. Кафенето ви позволява да сте сред хора и не е толкова шумно, че да не можете да проведете истински разговор. Просто не ходете на мястото, на което сте ходили с тях, поне не веднага.

РАК

Когато тъгата от разбитото сърце заплашва да ви завладее, първото нещо, което трябва да направите, е да се погрижите за себе си. Това означава да си останете вкъщи и да се отпуснете. Може да запалите свещи за ароматерапия, да си вземете вана или дори да прочетете книга - всичко, което можете да направите, за да подобрите настроението си. Научете се да правите нещата само за себе си, без да се съобразявате с никого другиго. Ако искате да останете във ваната, докато водата стане студена и заприличате на слива, направете го.

ЛЪВ

Макар че изкушението е да се обърнете към други хора, за да ви помогнат да се почувствате по-добре след като сте били изоставени, трябва да разчитате на себе си, за да се почувствате по-добре - направете си книга "Ти", която включва неща, които сте постигнали, неща, които обичате, комплименти за себе си, изкуство, стикери, забавни мемета - всичко, което ще ви усмихне. Не е нужно да я показвате на никого, но винаги когато се почувствате потиснати, извадете я и я прочетете. Също така, не се колебайте да добавяте към нея, когато ви хрумне. Бившият ви трябва да е глупав, за да ви остави да си тръгнете.

ДЕВА

Едно от най-добрите неща, които можеш да направиш, когато се опитваш да забравиш някого, е да излезеш сред природата. Когато видите красотата на гората или океана, това ще постави проблемите ви в перспектива. Чистият въздух и прекрасните пейзажи ще ви помогнат да се почувствате по-добре физически и емоционално. Няма нищо по-хубаво от поле, пълно с разноцветни диви цветя, което да увеличи щастието ви. Ако се съсредоточите върху красотата, а не върху чувството си на тъга или разочарование, че нещата не са се получили, майката природа ще ви осигури цялата необходима утеха.

ВЕЗНИ

Когато се чувствате самотни и малко безнадеждни, танцовата терапия е точно това, от което се нуждаете. След като се уверите, че сте сами, пуснете музиката и се заемете с танците. Колкото повече се отпускате, без значение колко глупаво изглеждате, толкова по-добре. Ей така, ако сте напълно сами, не се ограничавайте само с една стая - танцувайте навсякъде!

СКОРПИОН

Когато се опитваш да забравиш някого, последното нещо, което искаш, е да се отдадеш напълно на тъгата си и особено не искаш да се фиксираш върху това какво според теб си направил погрешно или защо не те е обичал достатъчно. Знаете, че трябва да замените негативните си мисли с по-неутрални. Постепенно по-щастливите мисли ще заемат мястото на тъжните. Колкото повече правите това, дори когато не сте тъжни, толкова по-добре ще се чувствате като цяло. Не позволявайте на мислите за тях да накърнят настроението ви.

СТРЕЛЕЦ

За да запълните празнотата, която бившият ви е оставил в сърцето ви, трябва да направите нещо духовно. Можете да посетите нова църква или да направите нещо, което е свързано не толкова с организираната религия, колкото със собствената ви духовност, като медитация, йога, молитва или посещение при екстрасенс - всичко, което ви свързва с вътрешната ви същност и ви дава утеха. Знаете ли какво? Няма значение дали другите хора смятат, че това е странно, ако ви помага да се чувствате по-добре, направете го.

КОЗИРОГ

Сега, когато разполагате с допълнително време, което запълваше престоят с бившия ви, включете в ежедневието си творческо време. Нуждаете се от чувството за сигурност, което ви дава планът, но също така трябва да включите нещо, което не е свързано с работата, като почивка за домашния любимец, игра с децата, дрямка или гледане на забавни видеоклипове с котки.

ВОДОЛЕЙ

Тъй като правите толкова много за света и за другите хора, най-доброто нещо, което можете да направите, е да се поглезите малко. Получавате разрешение да направите нещо несериозно за разнообразие. Ще се изненадате как само маникюрът или прическата ви могат да подобрят настроението ви. Ако не искате да похарчите твърде много пари и все пак да се отблагодарявате, отидете в училище за красота за новата подстрижка или лицето; ще бъде по-евтино и учениците не само са нетърпеливи да ви зарадват, но и са под добър надзор. Вижте колко сте готини, че плащате напред, дори когато правите нещо за себе си. Не е нужно да ви изтъкват колко сте страхотни!

РИБИ

Когато се опитваш да забравиш някого, насочи това чувство към изкуството си. Когато ангажирате ума и ръцете си в правенето на неща от творческа гледна точка, вие стимулирате онази част от мозъка си, която обича да играе и освобождава химикали, които карат мозъка ви да се чувства добре. Когато мозъкът ви се чувства щастлив, тогава и вие се чувствате щастливи и всеки път, когато погледнете произведението на изкуството, което сте създали, или чуете песента, която сте написали, ще се почувствате отново щастливи. Ако създаването на карикатура за това колко е гаден бившият ви е най-креативното нещо, за което можете да се сетите, това също е нормално. Винаги можете да изпитате катарзис, като я разкъсате на парчета, когато приключите.