Ретроградност е видимото обратно движение на планета по зодиакалния кръг, когато се гледа от Земята. Въпреки че в действителност планетата продължава да се движи по своята орбита, оптичният ефект създава илюзията за обратно движение. От астрологична гледна точка, ретроградният Меркурий може да повлияе на комуникацията, технологиите и трансфера на информация. Това е период, в който много хора изпитват трудности в тези сфери на живота.

По време на ретрограден Меркурий мнозина забелязват повишено количество недоразумения и спорове, проблеми с технологиите и закъснения в пътуванията. Астрологичната традиция съветва да бъдете по-внимателни към документите, да избягвате подписването на важни договори и да отлагате началото на нови проекти.

Зодии, които не се страхуват от ретрограден Меркурий

Телец: Представителите на този земен знак са стабилни и търпеливи. Те са по-малко склонни да се поддадат на хаоса и да останат спокойни дори при неочаквани промени.

Дева: въпреки че Меркурий е управител на този знак, те имат аналитичен ум и са в състояние бързо да намерят начини за решаване на възникнали проблеми.

Скорпион: Интуитивното разбиране на скритите мотиви помага на Скорпионите лесно да се адаптират към промените и да избягват конфликти.

Козирог: Отговорността и организацията на Козирога са надеждна защита срещу често срещани грешки.

Водолей: Иновативните подходи и желанието за експерименти правят ретроградния период по-малко стресиращ и за тях.

Защо тези знаци срещат по-малко трудности от другите? Телецът е спокоен по природа, което му помага да остане уравновесен. Девите са методични по своята същност, което ги предпазва от дребни грешки. Скорпионите използват своята харизма и интуиция, за да предвидят проблемите, преди те да възникнат. Козирогът работи усърдно върху всеки детайл, което свежда до минимум вероятността от недостатъци, а Водолеят винаги успява да промени правилата на играта в своя полза.

След като разгледахме 5-те знака на зодиака, които са най-малко засегнати от ретроградния Меркурий, можем да идентифицираме общи черти: стабилност на емоциите, консервативен подход към бизнеса или готовност за промяна - това са качествата, които помагат на мнозина да сведат до минимум негативните му последици за всички други знаци.