В хороскопа на всеки човек има 10 планети, които определят специфични личностни характеристики, една от които е Марс. Вашият марсов знак означава какво ви движи и мотивира най-много. Марс може също така да разкрие какво ви носи мотивация за дадена задача.

Марс, както и повечето други планети, е ретрограден. Когато е ретроградна, енергията на Марс се насочва навътре и това означава, че можете да бъдете истински двигател или човек, който трудно се справя с нещата в определени моменти - всичко зависи от вашия зодиакален знак.

Дати на ретрограден Марс

Ретроградният Марс се появява приблизително на всеки 26 месеца. Когато Марс е ретрограден, ефектът продължава около 60-80 дни, докато периодът на ретрограден Марс в сянка може да удължи тези ефекти дори повече.

Следващите дати на ретрограден Марс са:

от 6 декември 2024 г. до 23 февруари 2025 г.

от 10 януари 2027 г. до 1 април 2027 г.

Значение на ретроградния Марс

В астрологията, когато дадена планета е ретроградна, това означава, че доминиращите й черти са в застой. Следователно всички черти или енергии, които планетата управлява, стават потиснати, което може да се почувства объркващо или неприятно.

Марс е планета на енергията. Тя управлява действието, смелостта и желанието. Тя отговаря за стремежа да постигнете нещата, които стоят на пътя ви. Управлява сексуалните желания и активност. Когато е ретрограден, тези черти могат да се почувстват изостанали. През този период може да се чувствате объркани, несигурни или изгубени. Също така може да почувствате спад в сексуалното си желание. Може да не се чувствате толкова страстни и уверени в срещите си.

Но замисляли ли сте се какво означава всичко това конкретно за вас?

Ефекти на ретроградния Марс върху всеки зодиакален знак

Ето какво се случва, когато Марс е ретрограден в следния знак и влияе на вашия хороскоп.

Овен

Овни, вие сте управлявани от Марс, така че вероятно ще почувствате най-силно ефекта от ретроградния му период. Възможно е да не се чувствате толкова подкрепени или заземени в естествената си личност, което може да бъде обезпокоително. Винаги сте свикнали да бъдете целеустремена личност, но в ретрограден период вероятно ще отстъпите от ангажиментите си и ще бъдете по-малко продуктивни в ежедневната си дейност. Не забравяйте да останете присъстващи и осъзнати. Извинявайте се, когато е необходимо; търсете справедливост, когато е необходимо. 

Телец

Вие гледате към Марс, за да поддържате целеустремеността си. Затова, когато е ретрограден, ще се окаже, че малко по-бавно изпълнявате тези задачи. По принцип сте известни с това, че имате спокоен характер, освен ако не сте провокирани. По време на ретрограден Марс това равновесие може да бъде нарушено. Съсредоточете се върху най-близките си взаимоотношения и работете активно, за да ги поддържате здрави.

Близнаци 

Вие сте известни с това, че сте доста разсеяни. Може би сте чували, че слагате твърде много яйца в различни кошници. По същество се разпростирате, без да покривате най-важното - личните си нужди. Когато Марс е ретрограден, приемете затихването на амбициите и устрема като благословия. Престанете да се опитвате да угодите на всички и се върнете към корените си. За разнообразие правете дейности, които са от полза само за вашето щастие.

Рак

Вие се опирате на Марс, за да останете емоционално свързани и да поддържате връзка с другите. Когато е ретрограден, може да почувствате откъсване от тази връзка, особено в спалнята. През периода на ретроградност вероятно ще преминете през поредица от не толкова задоволителни връзки, но в края на тунела има светлина. Не се отказвайте от връзките, които изглежда, че се разпадат. Щом се върнете към връзката с емоционалното си изразяване, ще се почувствате по-добре!

Лъв 

Лъв, трябва да се възползвате от ретроградния Марс, като премахнете всички натрупани предположения или очаквания към себе си. За вас е характерно, че винаги действате с авторитет и внимание. Естествено, това може да е изтощително за изпълнение. Докато Марс е в покой, направете си услуга и се съсредоточете върху себе си. Помнете, че възприятията на хората за вас са просто възприятия. Вие познавате истинската си същност и възстановяването на връзката с вашия център ще ви накара да излезете начело.

Дева

Дева, вие работите най-добре в рутината си и прилагате едни и същи методи за решаване на проблеми през цялата година. Използвайте ретроградния Марс, за да се противопоставите на тези пориви. Изисквайте свобода и оптимизъм от всеки, с когото пресичате пътя си. Упражнявайте се да казвате "да" в ситуации, на които егото ви би попречило да се насладите. От този ретрограден период може да научите едно-две неща, които да използвате в други случаи.

Везни

Везни, вие често се чувствате обвързани от позицията си на посредник в най-важните си взаимоотношения. С навлизането на ретроградния Марс тази тежест ще се увеличи, тъй като всички се отдалечават от центъра. Не позволявайте на другите да отнемат от нещата, от които се нуждаете. Подгответе се да подкрепите взаимоотношенията си и да поддържате мира, но никога не се страхувайте да заявите собствените си нужди.

Скорпион

Скорпион, вероятно ще почувствате най-силно сексуалното въздействие на ретроградния Марс. Вашата традиционно смела и авантюристична природа в спалнята вероятно ще остане на заден план. Въпреки че това може да не е толкова забавно и вълнуващо, може да ви е от полза. Отпочинете си от по-дивите решения, които сте склонни да правите, и възстановете силите и издръжливостта си.

Стрелец

Стрелци, вие сте известни с това, че сте целеустремена и мощна сила сред вашите приятели и познати. Обичате да се впускате в умерени дебати и да споделяте мнението си, независимо от повода. Това може да ви навлече сериозни неприятности по време на ретроградния Марс. Не забравяйте да обмисляте напълно всичко, което казвате, преди да излезе от главата ви. Практикувайте благодарност и съпричастност.

Козирог 

Козирог, Марс ви помага да контролирате гнева и импулсивността си, което ви държи спокойни, хладнокръвни и сдържани. Ето защо тези аспекти на живота ви може да се почувстват неконтролируеми, когато Марс навлезе в ретроградно движение. Бъдете наясно с това, като останете консервативни по отношение на всички големи възможности за вземане на решения. Ако е възможно, отложете ги за след приключването на ретроградния период.

Водолей 

Водолей, вие сте сравнително опитни в това да постигате своето. Очарователна личност сте и процъфтявате в общуването. По време на ретроградния Марс другите може да не са толкова възприемчиви към ухажванията ви. Не забравяйте да запазите спокойствие и да държите главата си на раменете. Вероятно лесно ще се разочаровате и ще проявявате нетърпение към хората около вас. Признайте тази реакция, но я оставете да отмине. Ретроградността, както и темпераментът ви в този момент, е само временна.

Риби 

Риби, когато Марс е директен, енергията ви редовно се колебае. Така че по време на ретроградния Марс тази непоследователност само ще се увеличи. Опитайте се да се преборите с липсата на желание и страст. Бъдете наясно колко пъти пропускате възможности, които имат потенциала да дадат невероятни резултати за вас и хората около вас. Не си търсете оправдания и никога не се страхувайте да постигнете промяна!