Има много начини да се разберат астрологичните знаци: Можете да си ги представите като колело, което започва с Овена - бебето на зодиака, което крещи да бъде чуто и завършва с мъдрите и знаещи Риби. (Девата, тийнейджърът, попада по средата.) Или можете да научите качествата им, като ги свързвате с хора, които познавате, или с известни личности. Но вероятно най-лесният и удобен начин да се ориентирате във всичките 12 е да разберете зодиакалните елементи.

Зодиакалните знаци са групирани в четири елемента - огън, вода, земя и въздух - с по три знака във всеки от тях. Огнените знаци (Овен, Лъв и Стрелец) са смели, дръзки, креативни. Те обаче могат да горят прекалено силно и темпераментът им да се разгорещи. Водните знаци (Рак, Скорпион и Риби) са емоционални, интуитивни и дълбоко свързани с подсъзнанието си. Понякога те могат да бъдат претоварени от чувства. Въздушните знаци (Близнаци, Везни и Водолей) са комуникативни, остри и интелектуални, но също така са склонни да прекаляват с фантазиите и теорията. Земните знаци (Телец, Дева и Козирог) са солидни и практични, но също така чувствени и привлечени от материалните блага. Те могат да бъдат упорити и непреклонни.

Огнени знаци: Овен, Лъв и Стрелец

Една от най-лесните части при описанието на огнените знаци е, че в съвременната култура никога не сме се отказвали от метафорите за огъня. Все още наричаме хората "огнени", както като комплимент, така и като обида. Последиците от огъня - вещество, което може да дава живот и да отнема - са очевидни и явни. Огънят може да затопли дома ви и да го разруши напълно, да създаде светлина в тъмнината и да изравни напълно един град. Огнените знаци обикновено са очевидни и явни и при хората.

Водни знаци: Рак, Скорпион и Риби

В астрологията Луната и водата са неразривно свързани. На най-ниско ниво и двата говорят за емоциите, интуицията и паметта. Ако огнените знаци въплъщават слънчева или марсианска енергия, ако въздушните знаци са аморфни и меркуриански и ако земните знаци са плодородни и венериански, то водните знаци са дълбоки и лунни.

Въздушни знаци: Близнаци, Везни и Водолей

Въздушните знаци са интелектуални и комуникативни. Те са експерти в ефимерното, в нещата от този свят, които нямат физическа форма, и това важи особено за езика и информацията. Въздушните знаци са неограничени от пространството и могат да се увличат навсякъде - от места до хора; като такива те са уязвими да прекаляват с фантазиите.

Земни знаци: Телец, Дева, Козирог

Земята е нещо реално, телесно. Нещата, които се появяват от земята - скъпоценни камъни, реколта, глина - имат реална стойност в материалния свят. Можем да го докоснем, да строим с него, да го споделяме. Земята съществува отвъд личната ни психика като нещо, което действително можем да държим и да бъдем държани в нея. Земята ни заземява, а трите земни знака - Телец, Дева и Козирог - са склонни да бъдат стабилни, заземени и практични.