Хората със самодисциплина са тези, които стават рано за фитнеса, дори когато наистина искат да поспят още малко. Те са хората, които могат да изядат шепа ядки и да спрат, които се придържат към планове за здравословно хранене и които се грижат да спят достатъчно.

И когато вземем предвид силата, която астрологията има върху нашите личности, осъзнаваме, че самодисциплинираните зодиакални знаци са способни да се спрат да не прекаляват. Те работят, за да се уверят, че имат балансиран живот. Ако сте самодисциплинирани, не зависите от другите да се грижат за вас или да ви принуждават да вземате правилни решения, когато става въпрос за живота ви. Рядко попадате в ситуации, които са се случили, защото сте били твърде мързеливи или разсеяни, за да вземете добро решение.

Самодисциплината е наличието на волята да не правите нещо, което не трябва да правите или не е добро за вас. Не казвате каквото ви дойде на ум, независимо от последствията; внимавате и не действате импулсивно. Склонни сте да се отнасяте изключително сериозно към всякакви правила и закони. Самодисциплината може да бъде развита, но някои хора я придобиват по естествен път. А има разлика между това да бъдеш принуден да бъдеш дисциплиниран и да практикуваш самоконтрол самостоятелно. Но независимо от начина, по който я овладявате, наличието на самодисциплина е много добро качество.

1. КОЗИРОГ

Не бихте могли да сте толкова трудолюбиви и целеустремени, колкото е Козирогът, и да нямате висока самодисциплина. Козирозите са планиращи и поставящи цели. Те трябва да знаят как ще постигнат тези цели. Козирозите разбират защо успехът е толкова важен за тях и това разбиране им помага да се придържат към плановете си и да продължават да се движат напред със стабилно темпо, дори когато се изкушават да се отклонят.

2. ВОДОЛЕЙ

Водолеите са в състояние да създадат добри навици, като се съсредоточат върху малките, изпълними стъпки, които трябва да предприемат. Водолеите се обучават да стават рано, да се хранят здравословно, да спортуват, за да имат издръжливост да вършат най-добрата си работа и да постигат целите си.

Те са изключително интелигентни и творчески настроени и ако не притежават огромна самодисциплина, биха могли да се изгубят толкова много в собствените си мисли, че да не направят нищо.

3. ЛЪВ

Лъвовете винаги имат резервен план, когато става въпрос за ситуации, които изпитват силата на волята им. Ако работят върху това да се хранят по-добре, но им предстои социално събитие, на което трябва да отидат, те ще измислят резервен план. Първо, може да се опитат да се нахранят със зеленчуци от чинията с кренвирши. Ако все още изпитват глад за нещо, което не бива да ядат, може да си кажат, че ако изчакат пет минути, ще могат да си вземат парчето торта. Ако все още изпитват глад за тортата, може да отложат още пет минути или да изядат едно малко парче.

4. ДЕВА

Едно от положителните неща, свързани със самосъзнанието на Девата, е, че те са много добре запознати със своите силни и слаби страни. Знаят какво ще ги подложи на изпитание и не се преструват, че са неподатливи на изкушения. Разсъждават логично за това, което се опитва да ги откаже, и си напомнят, че едно подхлъзване не си струва да провали цялата добра работа, която са свършили преди това. Девите се нуждаят от програма, дори да е тяхна собствена - всичко, което им напомня за това, което е заложено на карта.

5. РАК 

Раците могат да бъдат изключително самодисциплинирани и едно от нещата, които им помагат, е да могат да си простят и да продължат напред. Раците знаят, че не са безпогрешни и че ще объркат нещо, и като признават това, това им помага да се придържат към задачите си. Те се стараят да не правят нещо толкова голямо и важно, че ако сбъркат, светът им да се срине. Ако един ден Ракът забрави да си оправи леглото или да изпие протеиновия си шейк, на следващия ден може да започне отново.