Като един от трите въздушни знака, Водолеят притежава както игривостта на Близнаците, така и популярността на Везните. Като неподвижен знак Водолеите са упорити и твърдоглави, подобно на другите неподвижни зодиакални знаци.

Управлявани от Уран, планетата на непредсказуемата енергия и бунтарството, Водолеите се смятат за мечтатели - способни да мислят или да обмислят бъдещето по много творчески и проницателен начин.

Символика и митология на Водолея

За да разберем откъде точно Водолеят черпи своите черти, ще се потопим в символиката и митологията, които стоят зад този привлекателен зодиакален знак.

Какво представлява глифът на Водолея?

Глифът, представящ Водолея, е изобразен като равномерно течаща вода, която представлява две планети: Сатурн и Уран. Това означава, че във Водолея има две съжителстващи личности.

Сатурн управлява авторитета, традициите, правилата, докато Уран представлява бунтарството, оригиналността и независимостта. Във Водолея има двойственост, която трябва да протича равномерно.

Можем да видим всички тези черти в един Водолей.

Какво означава символът на Водолея?

Макар че Водолеят е въздушен знак, символът на Водолея е носител на вода. Съзвездието Водолей се свързва с бог Еа, който е изобразен да носи преливаща ваза с вода.

В Египет Водолеят се свързвал с наводняването на река Нил, което се смятало, че се случва, когато Водоносецът потопи стомната си в реката. Преливането на Нил съвпадало с началото на пролетта - време на растеж.

За Водолея това представлява търсене на знание и истина; течащата вода е потокът на тяхната енергия, както и техните парадокси и полярност.

Носителят на вода се свързва и с лечението и пречистването. Носителят на вода е символ на службата в Зодиака, а Водолеят процъфтява под този символ.

Защо символът на въздушния знак се основава на водата?

Думата "Водолей" има латински корени и означава "носител на вода", представен от вазата с вода. Макар че това може да е объркващо, тъй като Водолеят е въздушен, а не воден знак. Водата може да бъде напълнена и разлята, но Водолеят я носи, следователно не я докосва.

Водата във вазата е символ на емоциите. Като въздушен знак Водолеят общува, но чрез своята ваза с вода. Те могат да носят емоциите на другите или Водолеят може да излее водата, което означава предаване на знания и чувства.

Водолеите може да изглеждат дистанцирани, но това е тяхната интелектуалност. Те пренасят страстта на другите и виждат връзки там, където другите може би не ги виждат. Те са енергични и идеалистични. Те имат нагласа "да се носят по течението" (буквално), артистични са и са непредубедени - все дарове от носителя на водата.

Митология на Водолея

Митът за съзвездието Водолей започва с Ганимед. Ганимед е отвлечен от боговете заради красотата си и замества Хебе, за да стане виночерпец на Зевс. Хеба, дъщеря на Хера, се разгневила, че е заменена, и непрекъснато се борила за мястото си, така че на Зевс му писнало от всички тези битки и той изстрелял Ганимед към звездите. Ганимед бил забелязан от боговете заради красотата си и се смята, че тази красота продължава и при родените под знака на Водолея.

Кое животно олицетворява Водолея?

Въпреки че Зодиак означава кръг от животни, Водолеят е изобразяван като момче. Някои казват, че духът на Водолея е представен от паяк. Паякът при Водолеите представлява тяхното търпение, творчество и двойственост. Водолеят е сложен и загадъчен, също като нашия осемкрак приятел, и е известен с това, че притежава тъмна и светла енергия (като течащата енергия от вазата на Водоносеца).

Какво означава това за Водолея?

Сега, след като се запознахме с митологичната предистория, обяснението на съзвездието и животното на Водолея, можем да се потопим в сърцето на този зодиакален знак и да разберем какви са неговите силни и слаби страни.

Водолеят е иновативен, аналитичен и умен. Те имат силно желание да свършат нещо и са много интуитивни. Те са артистични, решителни и спокойни и в тях има блестяща хуманитарна жилка. Те са отлични съдници на характера и обичат да общуват. Те са умни и саркастични, както и любопитни и любознателни. Водолеите са склонни да бъдат независими, творчески настроени, трудолюбиви и внимателни. Въпреки че могат да бъдат темпераментни и безкомпромисни. Обичат да се забавляват с приятелите си или да се сплотяват за някаква кауза и обичат интелектуалната стимулация. Водолеите не обичат да скучаят. Фокусът им върху интелектуализма обаче може да ги накара да изглеждат студени и дистанцирани за другите. Те също така са известни с това, че преценяват другите строго.

Водолеите не обичат да бъдат контролирани, така че се оставете на течението им и те с готовност ще се включат във вашия живот.

Помнете, че Водолеите са съпричастни и състрадателни, така че макар че тяхната свободолюбива природа може да крие чувствителното им сърце, те са готови да ви подкрепят, когато това наистина е важно!